Kuten varmaan olette huomanneet tämä blogi on nukkunut nyt pitkät unet. Ruokaa on tullut välillä tehtyä ja jopa kuvattua, mutta en ole muistanut ohjeita enää siinä vaiheessa kun olen jaksanut kuvat siirtää koneelle. Viime aikoina tosin ruuanlaittokin on jäänyt melkein kokonaan sillä työpaikallani on toiminut ilmainen ruokatarjoilu vakkariasiakkaan toimesta, eipä ole kauheasti tarvinnut ruokaa itse valmistella.

Mutta tänään sain vihdoin inspiraation kokeilla jotakin ihan uutta tai oikeastaan hyvin vanhaa, mutta uudella tavalla. Löysin netistä Kotikokki.net sivuilta pizzapohja ohjeen jota halusin kokeilla. Kaapeista ei taas paljoa löytynyt päällisiä, mutta kyllähän minä jotakin siihen sitten loihdin.

Tässä tulos.. Neljä aika pientä pizzaa (halkaisija noin 22cm), mutta sitäkin maukkaampia :)

1113642.jpg


Pienensin tuon pohjataikinan puoleen, eli se meni seuraavasti

n. 3dl jauhoja (1dl jauhoja painaa noin 60-65g)
2 tl kuivahiivaa
suolaa
n. 3 rkl oliiviöljyä
n. 42 asteista vettä

Sekoitin kuivahiivan lasissa noin desiin vettä. Laitoin jauhot pöydälle keoksi ja ripsuttelin suolaa seuraksi. Lisäsin vesihiivanestettä vähitellen jauhojen keskellä olevaan kuoppaan ja sekoitin. Nesteen tarkkaa määrää en osaa sanoa, sillä kun hiivavesineste oli käytetty lisäsin lopuksi vain pelkkää vettä. Kun taikina alkoi vaikuttaa sopivan paksulta, lisäsin joukkoon vielä öljyn. Kunnon vaivausta ja puristelua taikinalle jotta saadaan tarpeeksi sitkoa, jota ei pizzataikinassa voi koskaan olla liikaa. Lopuksi laitoin taikinan kulhoon ja pyyhkeen alla lämpimään paikkaan kohoamaan. Lisäsin tässä vaiheessa vielä hieman jauhoja taikinan pinnalle. Annoin taikinan kohota noin neljä tuntia. Sillä aikaa touhusin aivan muuta ja välissä kävin valmistelemassa pizzan päälliset valmiiksi.

Täyte
n. 200g jauhelihaa
pakastettuja tatteja
sipulia
suolakurkkuja
juustoraastetta
(valmista pestokastiketta)

Kastike
1,5 tomaattia
muutama ravistus makeaa chilikastiketta pullosta (maun mukaan)
sipulia
valkosipulijauhetta
oreganoa

Täytteen tatit tietysti sulatettiin ensiksi. Paistoin sulatetut tatit reilussa voissa, paiston jälkeen siirsin ne jäähtymään. Seuraavaksi sai jauheliha päätyä pannulle, sen seuraksi sipulia ja hieman mausteita makunsa mukaan (chiliä, grillausmaustetta, suolaa) Suolakurkut viipaloin pitkiksi ohuiksi suikaleiksi.

Kastikkeeseen tulevat tomaatit leikkasin pieniksi paloiksi ja lisäsin ne kuumalle pannulle, hetken niitä siinä pyörittelin ja pehmensin. Sitten lisäsin joukkoon makeaa chilikastiketta ja sipulia. Lopuksi vielä mausteet. Tämän jälkeen survoin kastiketta hieman perunanuijalla jotta sain tomaatit hieman soseeksi. Lopuksi sammutin levyn ja annoin kastikkeen hautua ja jäähtyä oman aikansa.

Kun taikina oli sen neljä tuntia kohonnut, laitoin uunin lämpiämään 300 asteeseen, eli niin kuumaksi kuin uunini vain sai. Lisäsin uuniin myös ilmeisesti valurautaisen levyn (älkää kysykö tarkemmin, olen saanut sen äitipuoleltani) ja annoin sen kuumeta uunin mukana kuumaksi.

Sitten itse pizzan kimppuun. Vaivasin vielä kohonnutta taikinaa jauhotetulla pöydällä hetken aikaa. Jaoin sen sitten neljään pieneen palloon ja jauhotetulla pöydällä aloin pyörittelemään käsin siitä pallosta pizzapohjaa. Kun on tarpeeksi sitkoa taikinassa saa tämän hyvin tehtyä käsin, muista tarpeeksi jauhoja pöydällä, ei haittaa vaikka pizzan pohja olisi jauhoinen kun laitat sen uuniin. Sitten ei kun ensimmäistä pohjaa täyttämään, alle tomaattikastiketta, juustoraastetta, jauhelihaa, tatteja, suolakurkkuviipaleet ja ihan pikkuisen vielä juustoa. Muutamaan pohjaan sipaisin aluksi alimmaiseksi hieman valmista pestokastiketta. Lopuksi koko komeus uuniin levyn päälle. Annoin olla uunissa sen aikaa kunnes reinat alkoivat ruskistumaan sopivasti. Sillä aikaa kerkisin juuri tekemään uuden pizzapohjan ja täyttämään sen.

1113644.jpg

Ja täytyy sanoa, että olipas hyvää ja erityisesti tuo levy teki pohjasta erityisen rapean ja maukkaan, voisi lähes verrata hyvään pizzeria pizzapohjaan, melkein oli jopa parempaa :) Suosittelen kaikkia kokeilemaan tuota pizzapohja ohjetta, tosin itselläni ei nyt ole kokemusta miten se toimii tavallisella pellillä, mutta jos joku kokeilee olisin iloinen jos kertoisit mielipiteesi. Mietin myös voisiko pizzan paistaa valurautapannulla, sellaisella jonka voi laittaa uuniin. Toki siinä voisi tulla ongelmaksi saada se löysä paistamaton pizza siihen pannuun joka on tulikuuma :) Jouduin kyllä itsekkin hieman kikkailemaan tuon löysän pizzan kanssa, täytin pohjan lasilautasen päälle josta se oli helpompi luiskauttaa kuumalle levylle, kun en omista tarpeeksi isoa lastaa jolla sen sinne olisi saanut siirrettyä :)

1113643.jpg

Ja vaikka tuota taikinaa pitikin kohottaa noin pitkään, ei se tehnyt pizzan valmistuksesta sen vaikeampaa, siinähän se kipossa yksin pyyhkeen alla kohoaa, ei se sieltä karkaa joten ei sitä tarvitse vahtia vieressä. Ja jos hirvittää tehdä tuo taikina suoraan pöydällä, onnistuu se aivan varmasti myös kulhossa ja tarvittaessa vaikka yleiskoneella, eipähän tarvitse itse niin paljoa sitä taikinaa veivailla kun kone hoitaa työn puolestasi :)